Preventiva

Ali vaši čevlji povzročajo glivične okužbe?

Večina ljudi si izbere čevlje zaradi določenega sloga ali mode. Navsezadnje ni nenavadno, če so radi videti dobro.

Številne ženske obožujejo salonarje, visoke pete in ozke čevlje. Vendar morate biti previdni, saj lahko nošenje modnih, tesnih čevljev z visokimi petami prispeva k večji razširjenosti glivičnih okužb nohtov.1 Tesni čevlji lahko poškodujejo prste na nogah in preprečujejo sušenje stopal, kar poveča tveganje za okužbo.2

Spodaj je nekaj nasvetov za nego stopal in dolgoročno preprečevanje okužb.

Deljenje z drugimi ni vedno dobro

To lahko poveča možnosti glivičnih okužb stopal, ki se zlahka širijo med ljudmi.

Pazite na ustrezno velikost

Nakup čevljev, ki se dobro prilegajo obliki in velikosti stopal, je pomemben za zmanjšanje tveganja glivičnih okužb. Tesni, zelo zaprti čevlji lahko povzročijo številne težave. Pritisk ozkih čevljev lahko poškoduje tesnjenje med nohtom in nohtno posteljico, kar omogoči razvoj glivične okužbe.5

Če želite zaščititi prste na nogah, pazite, kdaj kupujete čevlje. Stopalo se čez dan razširi,3 zato bi ženske morale kupovati visoke pete pozno popoldne ali zvečer. Tako se vam bodo čevlji dobro prilegali in imeli boste dovolj prostora za oteklost stopal, ki nastane čez dan. Poleg tega so materiali, kot sta usnje in semiš, bolj prilagodljivi in manj pritiskajo na stopala.

Zaščitite svoja stopala

Tudi če pogosto nosite visoke pete, lahko z nekaterimi ukrepi zmanjšate tveganje. Koničasti čevlji, ki potiskajo prste skupaj, so posebej težavni. Vendar je to mogoče nekoliko omiliti z uporabo podloge. Vložki podpirajo občutljive predele stopal. Na katerem koli delu stopala, kjer bi lahko prišlo do trenja, lahko uporabite tanke bombažne trakove.

Tudi uporaba protiglivičnega sredstva na koži ali nohtih je lahko pametna izbira5. Glivične okužbe se pogosto ponovijo.1

Nadaljnja nega stopal

Ko se po dolgem dnevu v visokih petah vrnete domov, lahko z nekaj ukrepi pomagate ublažiti bolečine v stopalih in preprečiti dolgoročno škodo. Joga, raztezanje ali drugačne vaje za stopala lahko izboljšajo pretok krvi in nekoliko omilijo bolečine. Tudi topla kopel za stopala lahko pomaga pri sproščanju in spodbujanju celjenja kože. Poleg tega je nadvse prijetna.

Če imate katero koli od teh težav, vam priporočamo, da se pogovorite z zdravnikom ali farmacevtom ali poiščete dodaten nasvet.


  1. Elewski BE. Clin Microbiol Rev. 1998;11(3):415–429
  2. Foot.com. ‘Do you have toe fungus?’. Vpogled: http://www.foot.com/site/foot-conditions/toenail-fungus. Datum vpogleda april 2016.
  3. Harvard Health Publications. ‘10 tips for finding the right shoes.’ Vpogled: www.health.harvard.edu/staying-healthy/10-tips-for-finding-the-right-shoes. Datum vpogleda april 2016.
  4. Onychomycosis (Nail Fungus) Am Fam Physician. 2013 Dec 1;88(11):online.
  5. Ghannoum M, Isham N. Fungal nail infections (onychomycosis): a never-ending story? 2014;10(6)e1004105.

Na voljo v spletnih lekarnah

Zanimiva dejstva in številke

Zanimiva dejstva in številke

*Goldman, PLoS Pathog. 2014 Jun; 10(6): e1004105