Glivična okužba nohtov

Zakaj so glivice na nohtih še posebej trdovratne?

1. Ker se glivice lahko naselijo v globlje plasti pod nohtom

Dermatofitne glivice dobro uspevajo v odmrlem tkivu, ki nastane iz nohtov in kože. Pogostejše so na nohtih nog, saj jim ustreza vlažno in toplo okolje v čevljih, v katerih so večji del dneva zaprta naša stopala.

Nohti so zgrajeni iz več dest slojev plasti. Z leti postajajo krhki in suhi, v njih nastajajo brazde in razpoke, kjer glivice lažje preživjo in živijo. Še posebej je to značilno za nohte na nožnih placih. V določenih primerih glivice prodrejo tudi pod noht (pod nohtno ploščo) do nohtne posteljice ali celo do korenine nohta (predela, kjer nastaja noht).

Poleg tega je za glivice značilno, da v neugodnih pogojih tvorijo tudi spore, ki pomagajo k njihovem preživetju, kar pri zdravljenju pomeni dodatno težavo. Za temeljito zdravljenje je namreč potrebno odstraniti tudi spore.

Ko na noht nanašamo protiglivično zdravilo, zdravilna učinkovina potrebuje več časa, da v zadostni količini prodre tudi v globlje predele in tam uničuje glivice in spore.

EXODERIL WebPage ARTICLE2-a.jpeg

 

2. Ker nohti rastejo zelo počasi

Na dolgotrajnost zdravljenja vpliva tudi dejstvo, da nohti rastejo izjemno počasi. Nohti rok zrastejo 0,8 mm na teden (3 mm/mesec), nohti na nogah pa 0,25 mm na teden (1 mm/mesec). Zaradi počasne rasti se nohti na rokah obnovijo v 6–12 mesecih, na nogah pa v 12–18 mesecih.

Nohti hitreje rastejo pri otrocih, nosečnicah, poleti, podnevi, pri poškodbah, luskavici, prekomernem delovanju ščitnice itd. Počasneje pa rastejo pri starejših, pri podhranjenosti, ponoči, pozimi, ob vročinskih stanjih, hipotirozi itd.