Glivična okužba nohtov

Kako delujejo zdravila proti glivicam na nohtih?

Zdravila uničujejo glivične celice in tako pomagajo novemu nohtu zrasti brez okužbe, novi del pa postopoma nadomešča okuženi del. S striženjem odstanjujemo dele, ki vsebujejo morda še preživele glivične hife in spore. Končni rezultat zdravljenja bo viden šele, ko novi noht popolnoma zraste. Zaradi počasne rasti nohta lahko traja več mesecev ali dlje, da se okuženi del nohta popolnoma odstrani.

 

1. Zdravila vplivajo na nastanek celične stene

Protiglivične zdravilne učinkovine (amorolfin, terbinafin) delujejo na glivično celico tako, da preprečujejo nastanek gradnika celične stene, imenovanega ergosterol. Ergosterol namreč omogoča trdnost celične stene. Če ga ni dovolj na voljo, postane celica prepustna in luknjasta, zato glivična celica umre.

 

2. Zdravila onesposobijo spečo obliko glive - spore

Glivice v neugodnih pogojih tvorijo tudi spore, ki pripomorejo k njihovem preživetju. Protiglivična zdravila (amorolfin, terbinafin, ciklopiroks, bifonazon) lahko delujejo tudi na spečo obliko spor, med drugim tako, da se nanjo pritrdijo in se ta ne more ˝prebuditi˝.

 

3. Protiglivično zdravilo v obliki laka za nohte omogoča hitro in preprosto uporabo

Ko se odločimo, da se bomo spopadli z glivicami na nohtih, izberimo kakovostno zdravilo s preverjeno zdravilno učinkovino, ki je na voljo v lekarni. Zdravilo v obliki laka za nohte je priročno za uporabo in ne vzame veliko časa.

 

Zdravilni lak Exolorfin® z učinkovino amorolfin se celotno obdobje zdravljenja uporablja le 1-krat na teden. Zdravilni lak Exoter® z učinkovino terbinafin pa prve štiri tedne nanašamo enkrat na dan, od 5. tedna dalje pa zadostuje nanos le 1-krat na teden.