Glivična okužba nohtov

Glivične okužbe niso le estetska, temveč tudi resna zdravstvena težava. Glivice na nohtih so lahko precej trdovratne, zato moramo biti vztrajni, če jih želimo pozdraviti in odpraviti. Pri zdravljenju glivic na nohtih bližnjic žal ni, saj nohti rastejo počasi, še posebej to velja za nohte na nogah.

Pomembno je, da težavo čim prej prepoznamo, jo ozavestimo in poiščemo pomoč. Za nasvet povprašajmo zdravnika ali farmacevta v lekarni, ki bo znal svetovati ustrezno zdravilo za lokalno zdravljenje s preverjeno protiglivično učinkovino.

 

1.     ČIMPREJŠNJI ZAČETEK ZDRAVLJENJA

S čimprejšnjim odzivom lahko preprečimo prenos glivične okužbe na preostale dele telesa in druge ljudi. S tem tudi lahko pripomoremo, da okužba ne postane sistemska in se ne razširi v notranjost našega organizma. Pomembno je, da uporabljamo zdravilo, ki vsebuje preizkušeno protiglivično učinkovino.

 

2.     REDNA UPORABA

Zdravilo uporabljajmo redno in brez prekinitve, skladno z navodili.

 

3.     VZTRAJNOST

Pri zdravljenju glivic na nohtih je vztrajnost izjemnega pomena, saj moramo zdravilo uporabljati dovolj dolgo do ozdravitve, to je do izraščanja zdravega nohta. Zdravljenje nohtov na rokah na splošno traja 6 mesecev, nohtov na nogah pa 9 do 12 mesecev.

FUNGUS.jpg

Za zdravljenje glivic na nohtih lahko torej rečemo, da je “tek na dolge proge”. Oborožimo se z voljo in vztrajnostjo, saj bomo le tako dosegli uspeh v boju proti glivicam. V lekarnah so na voljo zdravilni laki, ki so enostavni za uporabo in ne zahtevajo posebnega napora.

Zdravilni lak Exolorfin® z učinkovino amorolfin se celotno obdobje zdravljenja uporablja le 1-krat na teden, zdravilni lak Exoter® z učinkovino terbinafin pa prve štiri tedne nanašamo enkrat na dan, od 5. tedna dalje pa zadostuje nanos le 1-krat na teden.

Zanimiva dejstva in številke

* Hee Jung Yoon, et al. Epidemiol Health. 2014; 36: e2014017