Glivična okužba nohtov

Pri zdravljenju glivic na nohtih je vztrajnost ključnega pomena

Marsikdo se loti zdravljenja glivic na nohtih in po nekaj tednih obupa, ker ne opazi hitrega izboljšanja. Napaka! Okužba je namreč pozdravljena šele, ko začne izraščati zdrav noht, ki nadomesti okuženega.

Bližnjice pri zdravljenju glivične okužbe na nohtu žal ne obstajajo. Bistvenega pomena za uspešen izid je, da zdravilo nanašamo redno celotno obdobje zdravljenja do izraščanja zdravega nohta, skladno s priloženimi navodili, kar traja več mesecev.

Pomembno je tudi, da ukrepamo čim prej v zgodnji fazi okužbe, da se glivice ne prenesejo še na druge dele telesa ali na druge ljudi.

 

Na dolgotrajnejše zdravljenje glivic na nohtih vplivata predvsem dva ključna razloga:

 

1. Trdovratnost glivic

Glivice se naselijo v noht, lahko pa prodrejo tudi pod nohtno ploščo do nohtne posteljice ali celo do korenine nohta. Zdravilna učinkovina v protiglivičnem zdravilu potrebuje več časa, da v zadostni količini prodre v globlje predele in tam uničuje glivične celice.

Več informacij je na voljo v članku Zakaj so glivice na nohtih še posebej trdovratne?

 

2. Izjemno počasna rast nohtov

Nohti rok zrastejo 0,8 mm na teden (3 mm/mesec), nohti na nogah pa le 0,25 mm na teden (1 mm/mesec), kar pomeni, da se nohti na rokah obnovijo v 6–12 mesecih, na nogah pa v 12–18 mesecih.